Amsterdam – Langzaam went de buurt aan de Westermoskee

AMSTERDAM – Decennia gesteggel gingen vooraf aan de bouw van de Westermoskee.  Die is mooi geworden, zeggen de buren nu.

De moskee, al twintig jaar onderwerp van debatten, staat aan de Baarsjesweg en de Kostverlorenvaart. Aan de overkant ligt de Kinkerbuurt. Het brede stuk Hasebroekstraat dat buiten de vakanties dienstdoet als speelplein, is nu het decor van een beginnende buurtborrel.

De leider van het project en directeur van NIYATA Buildings, Dursun Kiliç, is trots op het gebouw. ‘Het is eigenlijk een combinatie van de Amsterdamse Stijl en Ottomaanse Architectuur. Het is een ontwerp dat een verbinding maakt tussen twee culturen.’

‘Het is een prachtig gebouw,’ zegt timmerman Wijnand van den Hoven. ‘Ik kom zelf uit de bouw, ik zie dat het goed is gebouwd.’Aan een stalen gemeentetafel zitten Van den Hoven en echtgenote Brigitte van Apeldoorn, beiden 61. Ze wonen hier al vijftien jaar en soms, zegt Van Apeldoorn, ‘lijkt het hier net de Jordaan’. Er worden halveliters bier uitgedeeld. ‘Mensen bakken hier koekjes voor elkaar, mensen hebben elkaars sleutel. Bij mooi weer zetten we de stoelen buiten en kijken we hoe onze kinderen spelen.’De twee, die zelf inmiddels kleinkinderen hebben, gaan geregeld op vakantie naar Turkije, waar ze moskeeën te over aantreffen. ‘Ik spreek zelfs een beetje Turks,’ aldus Van Apeldoorn.

Bron: Parool