Multicultureel Centrum Doetinchem

Locatie: J.F. Kennedylaan Doetinchem
Bruto vloeroppervlakte: 1200M²
Jaar: 2011/2013
Status: Opgeleverd

Project informatie

In het najaar van 2011 is de bouw gestart van het Multicultireel Centrum Doetinchem aan de J.F. Kennedylaan in Doetinchem. In het ontwerp is gezocht naar een evenwicht tussen het islamitische indioom en de Nederlandse context. Het gebouw combineert ‘Hollands’ metselwerk met een symbolische minaret.

De gevels van het multicultureel centrum bestaan uit betonnen kolommen, waartussen metselwerk in een bijzonder blokverband is geplaatst. de plint van het gebouw bevat veel glas, om het gebouw een uitnodigend karakter te geven. De buitenruimten lopen geleidelijk over in de ruimtes van het intereur. Er is sprake van een graduele overgang van de halverdiepte parkeervoorziening annex plein naar de verstilde gebedsruimte in de kern van het gebouw.

Het mulitcultureel centrum herbergt uiteenlopende functies als een bibliotheek, een conferentiezaal en een winkel. De bovenste verdiepingen zijn bestemd voor de gebeidsruimte. Het intiereur is opgedeeld in dre ‘ringen’. De buitenste ring bevat de ondersteunende functies, terwijl de kernfuncties in de binnenste zijn ondergebracht. Beide ringen zijn gescheiden door een kolommengalarij, die dient als verkeerszone.

Het gebouw is uitgerust met een vrijstaande ‘stille’minaret