Een zonnepaneel of PV-paneel (van het Engelse ‘Photo-Voltaic’) zet zonlicht om in elektriciteit. Een paneel bevat zonnecellen van silicium, wat gemaakt wordt van zand en ook gebruikt wordt om computer chips te maken. De zonnepanelen zijn afgedekt met gehard glas en zorgvuldig afgedicht; daardoor hebben ze een lange levensduur van minimaal 25 jaar. Zonnepanelen worden vaak PV panelen genoemd, afkomstig van het Engelse Photo-Voltaic (vrij vertaald: lichtspanning).

De zonnepanelen leveren gelijkspanning, die met een omvormer wordt omgezet in gewone 220V wisselspanning. Zo leveren de zonnepanelen direct stroom aan uw elektriciteitsnet in huis, die meteen gebruikt kan worden door lampen en apparaten. De omvormer zorgt er tevens voor dat de zonnepanelen optimaal presteren, afhankelijk van de weersomstandigheden. De wat grotere omvormers hebben bovendien een display en/of een mogelijkheid om het systeem op afstand te monitoren (kabels of draadloos).

 

De wisselstroom die uit de omvormer komt wordt direct verbruikt door elektrische apparaten in het huis. Als er een overschot is wordt de elektriciteit aan het net geleverd. Bij de meeste energie leveranciers mag u deze stroom op een ander moment gratis weer uit het net terugnemen als er geen zon is (bijv ‘s avonds) – dit heet “salderen”. Zo bespaart u dus op uw stroomrekening, op elk zonnig moment!