Skip to content

Leestijd: 1 minuut

29 October 2020

Coronavirus | Aanpassing protocol: mondkapje vaker verplicht voor installateurs zonnepanelen

download

Deel dit artikel met je vrienden!

Installateurs van onder meer zonnepanelen moeten vaker verplicht een mondkapje dragen. Dat is het gevolg van een wijziging van het protocol ‘Samen veilig doorwerken’ voor de bouw- en technieksector.

De rijksoverheid en de bouw- en technieksector stelden eind maart het protocol vast. Hierdoor kunnen onder meer installateurs van zonnepanelen ondanks de uitbraak van het coronavirus veilig doorwerken. Sinds de lancering volgden diverse aanpassingen.

Binnen
De belangrijkste wijziging in de nieuwste versie die deze week gepubliceerd is, is dat de verplichting om een mondkapje of face shield te dragen wordt uitgebreid. Behalve bij bedrijfsmatig vervoer met meer dan 2 personen, moeten werknemers ook in de volgende situaties een mondkapje of face shield dragen:

  • verplaatsingen in publieke binnenruimtes;
  • werkzaamheden in publieke binnenruimtes waarbij het werkgebied niet afgezet kan worden;
  • bij het werken bij particulieren achter de voordeur bij het eerste persoonlijke contact met de klant (beheerder of bewoner) en bij andere (nauwe) contactmomenten (waarbij 1,5 meter afstand houden niet mogelijk is).

Werkgelegenheid behouden
Doel is om zoveel mogelijk bouw- installatieactiviteiten door te laten gaan zonder de gezondheid van werknemers en bewoners  in gevaar te brengen. Op die manier blijft zoveel mogelijk werkgelegenheid in de bouw en techniek behouden.

Onder meer woningcorporatiekoepel Aedes adviseerde woningcorporaties al onderhoud, renovatie en bouwactiviteiten maar ook de plaatsing van zonnepanelen zoveel mogelijk door te laten gaan. Aangezien woningcorporaties zorgdragen voor hun bewoners, onder wie kwetsbare mensen, kan dit wel alleen als hun gezondheid gegarandeerd wordt.

Techniek Nederland roept op tot naleving
Doekle Terpstra, voorzitter van installateurskoepel Techniek Nederland, roept installateurs op het protocol vooral na te leven. In onderstaande videoboodschap stelt hij dat werkgevers en werknemers hun verantwoordelijkheid moeten nemen door zich strikt aan de coronaregels te houden. ‘Het komt er nu op aan, op de werkvloer en op de winkelvloer.’ 

Tekst: Edwin van Gastel,Marco de Jonge Bass
Bron: Solarmagazine
Klik hier voor de volledige artikel

BLIJF OP DE HOOGTE!

Meld je aan voor de nieuwsbrief en lees elke week alles over de nieuwste projecten, bespaartips en acties.
!
!
Something went wrong. Please check your entries and try again.