Skip to content

Groene Energie

Het is een feit dat de fossiele brandstoffen die gebruikt worden om energie op te wekken niet oneindig zijn. Het is dus belangrijk om alternatieve methodes te ontwikkelen om groene energie op te wekken. Groene stroom is elektriciteit/energie die opgewerkt wordt met enkel en alleen hernieuwbare energiebronnen. Het mooie aan deze duurzame energiebronnen is dat ze niet opraken. U kunt zelf ook groene stroom opwekken en een bijdrage leveren aan een duurzame samenleving!

Laadpalen

Elektrische voertuigen worden beschouwd als het transport van de duurzame toekomst. Om hier optimaal gebruik te maken zou de elektriciteit ook uit een duurzame bron moeten komen met als voorbeeld zonne-energie. Een oplaadstation bij uw woning maakt het mogelijk om altijd uw elektrische auto op te laden. Een laadpaal is vrijwel bij iedereen mogelijk. Daarnaast is er voor het plaatsen van een laadpaal geen toestemming nodig van de gemeente als het op eigen terrein is. Het is ook mogelijk om zakelijk een laadpaal laten installeren.

Accu's

Met een thuisaccu kunt u zelf opgewerkte stroom opslaan. Deze stroom kunt u opslaan Dit is iets wat nog niet veel voorkomt in woningen en gebouwen. Opgewekte energie via uw zonnepanelen kan direct gebruikt worden, opgeslagen worden in accu’s of aan het net terug gevoed worden. Hoe werkt zo’n accu nou precies?

  • 1 Uw zonnepanelen wekken duurzame energie op.
  • 2 Die regelaar (hybride omvormer) stuurt de stroom naar de apparaten die op dat moment stroom nodig hebben of al gebruiken.
  • 3 Indien er geen vraag naar stroom is zal de stroom in de accu opgeslagen worden. Deze stroom kan hier worden bewaard en later gebruikt worden.
  • 4 Pas wanneer de accu vol is zal de stroom geleverd worden aan het net.

Mocht er geen stroom opgewekt worden en wel nodig zijn voor verschillende apparaten zal de stroom uit de accu gehaald worden. Indien de accu leeg is en er geen stroom opgewekt worden zal deze tegen inkooptarief van het net worden gehaald.

Infrarood vloerverwarming

In goed geïsoleerde huizen zijn infrarood panelen als hoofdverwarming een goed duurzaam alternatief voor gas. Dit is helemaal een goede optie wanneer u gebruikt maakt van uw eigen duurzame stroom opgewekt via zonnepanelen. Het energie-rendement uit stroom door infraroodstraling ligt aanzienlijk hoger dan het rendement uit een fossiele brandstof zoals gas. Naast dat dit enorm duurzaam is, gaat u ook minder tot geen gebruik maken van het aardgas. Het aardgas is iets waar Nederland op korte termijn vanaf wil om de klimaatveranderingen tegen te gaan. Daarnaast staan de gasprijzen onder druk en worden fossiele brandstoffen (waar gas er één van is) steeds schaarser.

Zo biedt infrarood verwarming talloze voordelen hier een aantal opgesomd:

Geen ruimteverlies en onzichtbare verwerking

Onderhoudsvrij en een zeer lange levensduur

Geen lucht (stof) verplaatsing en hierdoor grote voordelen voor de groeiende groep mensen met allergieën.

De enige goedgekeurde techniek om brand- en explosiegevaarrijke ruimtes te verwarmen

Geluid- en reukloos

Op afstand via app op uw telefoon de temperatuur instellen voor een week, jaar en vakanties.

Infrarood panelen

Infraroodstraling omringt ons elke dag, omdat het wordt uitgestraald door de zon. En het is eigenlijk een waar wonder van energie: de afstand tussen de zon en de aarde vermindert de infraroodstraling bijna zonder verlies. Uiteindelijk transformeert het in warmte zodra het het aardoppervlak raakt.

De infrarood panelen nemen dit natuurlijke principe over door de langegolf infrarood C-straling te genereren, vergelijkbaar met de straling van een ouderwetse houtkachel. Deze straling vereist geen lucht om warmte te transporteren, maar doordringt deze vrijwel zonder verlies, transformeert zichzelf in warmte, waar het vaste objecten, wanden en plafonds treft. Deze slaan de warmte op en geven deze gelijkmatig aan hun omgeving. Dit gegeven biedt tot drie keer meer efficiëntie vergeleken met een conventionele verwarming, omdat de behuizing (wanden, ect) warmte tot drie keer zo effectief kan opslaan als de lucht zou kunnen. Dit voorkomt ook schimmelgroei en verhoogt de relatieve vochtigheid in de kamer.

Nul-op-de-meter-woning

Een nul-op-de-meter-woning is een woning die over een verbruiksjaar net zoveel energie verbruikt als dat er wordt geproduceerd. De energie die opgewerkt wordt is zo veel dat er verder geen gas meer nodig is. Doordat de woning energieneutraal is kan er flink bespaard worden op de vaste lasten van energiekosten. Het kan natuurlijk ook dat er meer geproduceerd wordt dan dat er wordt gebruikt. Hiervoor kunt u een accu laten installeren of terug leveren aan het net.

All-electric-woning

Als een huis volledig op elektriciteit draait, heet dit een all-electric-woning. Bij een all-electric-woning wordt helemaal geen gas gebruikt. Alle voorzieningen zoals verwarming, warm water en koken zijn elektrisch geregeld.

Om tot een all-electric-woning te komen moeten er de volgende aanpassingen gedaan zijn in de woning:

Infra-rood verwarming

Goede isolatie

Zonnepanelen

Inductiekeuken

Zonnepanelen

Met zonnepanelen produceert u uw eigen stroom, zowel op zonnige dagen als wat mindere dagen. De zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. De omvormer zorgt ervoor dat de opgewekte stroom omgezet wordt naar stroom die nodig is voor elektrische apparaten. Als u meer opwekt dan dat u verbruikt, kunt u deze stroom opslaan in een accu of de stroom terug leveren aan het stroomnet.

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen met elk verschillend rendement en prijzen. Welk paneel het beste bij u en uw woning past, hangt af van verschillende aspecten. Zo moet er rekening gehouden worden met uw jaarlijks verbruikt, omgeving en beschikbare ruimte op het dak.

Overstappen op zonne-energie is goed voor het milieu, de waarde van je woning en de energierekening. Daarnaast bent u niet meer afhankelijk van uw energieleverancier. Bent u benieuwd of u dak geschikt is voor zonnepanelen? Doe gratis en vrijblijvend de dakcheck!

Maatwerk

Bij Niyata houden wij ons niet alleen bezig met het plaatsen van zonnepanelen. Het is ook mogelijk om compleet maatwerk te laten verrichten door ons. Denk hierbij aan de hierboven genoemde mogelijkheden in 1. Wij stellen samen met u een plan op om aan al uw wensen te voldoen.
Hierbij komt enorme technische kennis en engineering bij kijken wat door ons goed geschoolde personeel mogelijk is.
In het advies staan de kosten en de tijd die het nodig heeft om zichzelf terug te verdienen.

U kunt in de dakcheck aangeven of u interesse heeft in maatwerk en welke duurzame oplossingen hierbij horen. Denk hierbij aan: een all-eletric-woning, een installatie waarbij terug geleverd wordt aan het net of aan een installatie met meerdere laadpalen.