Skip to content

Leestijd: 1 minuut

29 September 2020

Techniek Nederland: installateurs hebben nog weinig last van coronacrisis, zorgen over 2021

Deel dit artikel met je vrienden!

Installateurskoepel Techniek Nederland stelt dat installatiebedrijven tot op heden nog betrekkelijk weinig last hebben van de coronacrisis. Toch zijn er signalen die erop wijzen dat de situatie verslechtert.

Sinds het begin van de coronacrisis legt Techniek Nederland haar leden regelmatig een zogenaamde ‘Corona Quick Scan’ voor. Het nieuwste onderzoek laat zien dat installatiebedrijven zich redelijk staande lijken te houden, maar óók zorgen hebben over de toekomst.

2,5 procent medewerkers afwezig
In 18 procent van de bedrijven in de technieksector is minimaal 2,5 procent van de medewerkers afwezig in verband met corona-gerelateerde klachten. Het gaat dan om zieke of verkouden werknemers én om mensen die in quarantaine zijn in afwachting van een coronatest of een testresultaat.

Flexibele schil verkleind
1 op de 3 bedrijven heeft de afgelopen tijd de flexibele schil verkleind. De meeste installatiebedrijven houden hun vaste werknemers wél in dienst. Slechts 6 procent van de deelnemende ondernemers denkt op korte termijn afscheid te nemen van eigen personeel.

Omzetdaling op korte termijn
In juni dacht 40 procent van de ondernemers dat zij de eerstvolgende 2 maanden minimaal dezelfde omzet zouden draaien als in 2019. Die optimistische groep is geslonken tot 34 procent. Bijna de helft van de ondernemers verwacht in oktober en november omzetdalingen tot 20 procent. Een klein deel van de bedrijven – zo’n 3 procent – denkt dat de lagere omzet tot liquiditeitsproblemen zal leiden. Ongeveer 1 op de 3 ondernemers houdt rekening met een sterke daling van de werkvoorraad.

Zorgen over 2021
Een meerderheid van de ondernemers die aan het nieuwste onderzoek van Techniek Nederland deelnamen, verwacht in 2021 een omzetdaling. Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, hierover: ‘Het is meer dan ooit van belang dat de overheid nu blijft investeren. Op die manier kunnen we de economische bedrijvigheid in de techniek zoveel mogelijk op peil houden. Extra ondersteuning van woningbezitters en corporaties bij het verduurzamen van woningen kan óók helpen. Zo kunnen we er zelfs in slagen om sterker uit deze crisis te komen.’

Protocol
Terpstra begrijpt dat de zorgen toenemen. ‘Tot nu toe konden de meeste werkzaamheden doorgaan dankzij het protocol “Samen veilig doorwerken”. Helaas zien we dat nu een kentering dreigt. Door de aangescherpte maatregelen vrezen veel bedrijven dat zij bij een aantal klanten geen of minder werkzaamheden kunnen uitvoeren.’

Terpstra benadrukt dat ook nu de werkzaamheden kunnen doorgaan als iedereen zich aan de regels uit het protocol houdt. ‘Een kwart van de deelnemende ondernemers heeft te maken met werknemers die niet naar klanten willen of durven. Dat onderstreept nog eens dat we de tweede golf van coronabesmettingen zo snel mogelijk onder controle moeten krijgen.’

Tekst: Edwin van Gastel, Els Stultiens Bron: Solarmagazine
Klik hier voor de volledige artikel