Skip to content

Leestijd: 1 minuut

09 November 2018

NIYATA in het nieuws! ”Tekort aan vaklui zélf aanpakken”

180712-Niyata-01-800x533

Deel dit artikel met je vrienden!

Een bijzonder voorbeeld van werven en opleiding. Als een van de eerste installatiebedrijven in Nederland levert montagebedrijf Niyata in Vianen de gecertificeerde MBO-opleiding ‘monteur zonnepanelen’. Met baangarantie. Gemeenten en UWV zijn enthousiast en ook mensen met afstand tot arbeidsmarkt krijgen ontwikkelingskansen.

Niyata Renewable Energy levert en monteert zonnepanelen, laadpalen voor elektrische auto’s, accubatterijen voor nieuwbouwwoningen en infraroodverwarmingen. Eigenaar Dursun Kiliç heeft het probleem dat elke installatie-ondernemer heeft: het is lastig om aan goede, gekwalificeerde monteurs te komen. “Toen ben ik zelf gaan opleiden”, vertelt hij in vakblad Installatie en Sanitair. Zijn bedrijfspand bouwde hij om tot opleidingsinstituut met lokalen en een ingebouwd praktijkdak. Sinds dit voorjaar is Niyata een SBB-erkend opleidingsinstituut voor montagemonteur zonnepanelen en elektromonteur zonnepanelen. “Wij verzorgen opleidingen voor bedrijven ten behoeve van omscholing of bijscholing. Wij bieden ook mensen met afstand tot de arbeidsmarkt de kans om zich te ontwikkelen. Dit kunnen mensen zijn met verschillende achtergronden, zoals een bijstandsuitkering, WW, Wajong, reclassering of statushouders. We werken nauw samen met gemeenten en andere overheidsinstanties.”

Afstand tot arbeidsmarkt

Niyata krijgt de leerlingen met een afstand tot de arbeidsmarkt aangeleverd via gemeenten of via UWV. Na het succesvol doorlopen van de opleiding, biedt het opleidingsbedrijf aan deelnemers 100% baangarantie met een minimaal contract van 8 maanden. Berry van der Zwet van UWV is enthousiast over de onderneming. “Wij leveren graag cliënten aan. Het moeten wel mensen zijn die feeling hebben met techniek. Zowel heren als dames. Het is een enorme groeimarkt.” Het opleidingscentrum leverde vooralsnog acht gecertificeerde monteurs af. Dit najaar start het bedrijf ook in Rotterdam, met een opleiding met 25 kandidaten, in samenwerking met de gemeente en het Zadkine College. In totaal worden daar de komende jaren 250 gediplomeerde monteurs afgeleverd.  De MBO-opleidingen ‘Electromonteur zonnepanelen’ en ‘Montage medewerker zonnepanelen’  duren ongeveer twaalf maanden. Niyata garandeert ook daarna, als de kandidaat is geslaagd, een arbeidscontract voor minimaal acht maanden binnen het eigen bedrijf.

Tekst: Eric Schuurman Foto: Herbert Wiggerman
Klik hier voor de volledige artikel